Epíleg. Viatge Japó. Ja des de Casa

Hola a tothom,

Un cop a casa després de superar el llarg jetlag que varem parir, tan el de canvi d’horari com el de civilització, tornem a mirar el blog amb certa nostàlgia. Per aquest motiu volem fer aquest darrer post amb un petit epíleg per acabar de transmetre totes les ultimes sensacions i recomanacions.

Restaurants
Primerament, hem de dir que el menjar va ser més barat del que pensàvem, es menja molt bé a bon preu. Hi ha molta competència de restaurants, sigui ciutat o bé poblet la teca no falta enlloc. També cal comentar que els Japonesos tenen molta tradició de dinar a fora ja que els horaris i les distàncies, no permeten anar a dinar a casa.

Al entrar a un restaurant, com a tots els llocs, tot el personal cuiners inclosos et donen la benvinguda i el cambrer/a et porta un got d’aigua fresca amb glassons (aigua en tens a la taula sempre disponible i gratuïta) i un tovalló humit. Els menús estan des de 8 a 15 Euros, n’hi ha de més cars, però amb aquests preus menges molt bé. Tots els locals són molt nets, polits, amb qualitat de menjar i amb un excel·lent servei.


A l’hora de triar menú gaire bé sempre saps el que vols menjar, doncs molts restaurants tenen un aparador en els que hi han els diferents plats muntats de plàstic, realment semblen de veritat, altres tenen una carta amb les fotografies del plat, els que no complien amb aquestos requisis, s’estalviaven la nostra visita.
També hi ha restaurants de Sushi amb una cinta giratòria, en la que al mig hi han els cuiners que van fent sobre comanda i els van servin amb platets, al final pagues per la quantitat de plats consumits, en aquestos no et porten l’aigua fresca, davant tens una aixeta amb aigua calenta i sobres de te verd (gratuït). Pots sopar bé per 15 Euros. (sense cervesa)

Sobre tot en el dinar, gaire bé tothom veu aigua, la cervesa és cara, segons el lloc, en els restaurants està entre el 6 i 8 Euros (600/800 yens) si ho compares amb el preu del menjar, la proporció es d’escàndol, però bé esta molt bona, molt fresqueta i si recordem els 38 graus que ens va fer… entrava molt bé.
Us pot cridar l’atenció la manera que tenen de menjar els fideus, al xuclar-los fan molt de soroll, però bé, per ells és la cosa més normal del món.

Els Carrers
Els japonesos son silenciosos a tot arreu i el carrer no són una excepció, fins i tot els cotxes no fan soroll, el parc automobilístic es molt nou i dona la impressió que els fabriquen sense clàxon, no en sents cap. Fins hi tot en el mercat del peix de Tokyo que es el mercat de peix més gran i important del món, no sents crits, tan sols el sorolls inevitables. La gent parla poc i fluix.


Crida l’atenció el fet de que Tokyo una ciutat amb tants milions d’habitants no hi vam veure cap embotellament, tot al contrari, trànsit fluït. Desprès te’n adones del perquè, al carrer no hi ha cap cotxe aparcat, els cotxes no es poden deixar al carrer, no està permès, tan sols ho poden fer en el pàrquing propi (si no en tens no pots tenir cotxe) i en els pàrquings públics, que són caríssims, així doncs quan circules amb cotxe, vas des del pàrquing de casa al pàrquing més proper a on vagis. Amb aquestes condicions la gent fa servir els transports públics que funcionen molt bé i encara que són cars, sempre són més barats i còmodes. Per totes les ciutats circulen moltes bicicletes i poques motos (curiós que hi hagin tantes poques motos), al costat de moltes estacions hi han uns pàrquings de bicicletes grandiosos.
Al carrer no es permet fumar, hi ha de tan en tan una “smoking Area”, on hi ha cendrers i els viciosos es paren a fumar, en canvi es pot fumar en tots els restaurants, pachinkos i sales de jocs.

Tren i metro
De la puntualitat ja ni en parlem, ja ho suposàvem, i així va ser, però hi van haver moltes altres coses que ens va cridar l’atenció.
Com sempre i a tot arreu, tot net cap pintada, cap grafíti (suposo que no entendríem que algú pinti fora de casa seva, en un espai públic), riuades de gen, però silenci, cadascú a la seva, ni et miren, sempre mirant el mòbil, escoltant música, consultant Internet, però ningú parlant pel mòbil, en els trens està expressament prohibit. Hi ha un vagó on hi ha una cabina per fer trucades. En els trens, també hi ha un vagó silenciós, on els anuncis de les parades, tan sols es fan per la pantalla, sense veus anunciadores.


En el metro, està marcat al terra on s’obrirà la porta. La gent quant va arribant, es col•loca davant de la indicació formant dues files indies, quan arriba el metro, s’obren les portes en el lloc indicat, les dues files s’obren per deixar sortir i en acabar de sortir tothom, en ordre, van entrant tots (no vam veure mai cap espavilat que es volgués colar, tots sempre respectant l’ordre, com a casa nostra ….)
En el tren hi ha vagons amb reserva i sense reserva, en l’andana, hi ha in panell que indica on s’obrirà la porta, el número del vagó i si es o no amb reserva, de maner que tant si tens reserva o no, saps el vago que et toca i l’esperes davant del punt on s’aturarà i hi trobaràs de la porta d’entrada.
En el metro de tokyo, els recorreguts, es paguen segons el trajecte que fas, es una mica complicat, doncs si t’equivoques i no treus el correcta, al sortir no se’t obra la porta de sortida, per tant nosaltres ens vam treure la targeta SUICA, que la pots anar recarregant. Al entrar la passes i t’informa del saldo que et queda, i al sortir la tornes a passar i t’informa del cost del trajecte i el nou saldo.
Al entrar, et donen el bon dia i al marxar les gràcies. Les estacions de metro son enormes, hi ha tot un mon soterrat, hi han grans magatzems, tendes, restaurants, cafeteries botigues de menjar per emportar i un llarg etc. has de saber per quina porta has de sortir, sinó la lies.
Autobusos
L’autobús no es una excepció en educació i formes, el xofer amb jaqueta, gorra i guants blancs, porta un “pinganillo” amb un Micro i a cada persona que puja li dona la benvinguda i el bon dia i al sortir al pagar, les gràcies.
En els autobusos també es paga segons el trajecte realitzat s’entra pel mig on agafes un tiquet que diu la parada que has pujat i en un panell interior, et va dient el que has de pagar. El xofer no cobra, al sortir has de dipositar el tiquet de l’entrada i els diners corresponents al trajecte, si no tens canvi, hi ha una màquina que te’n dona.
També existeix la targeta per tot el dia amb recorregut il•limitat, nosaltres la vam fer servir a Kyoto i val molt la pena, la pots comprar a l’oficina de la central d’autobusos o al xofer (All day car).
Els transports son cars, tots son privats i hi ha moltes companyies diferents.
Visites horaris
Si voleu visitar temples ……i demés, s’ha de tenir en compta que a les 5 de la tarda tanquen, no es així a les botigues que ho fan algunes fins molt tard. S’ha de matinar, el dia comença molt aviat, per això els el país del sol naixent. Les visites també son cares ja que no en fas una de sola al dia i tot va sumand.
Altres comentaris
Crida l’atenció el jovent, especialment les noies, son molt presumides , tacons molt alts, pestanyes de pam, pintadetes i molt arreglades. Nois ben vestits, feia molta calor i en veies molts en jaqueta i corbata. Fins i tot els que van mes estrafolaris ho fan amb gràcia i pulcritud, els nois van amb pentinats del manga (evidentment no tots, però si els modernillos)

Trobes molta diferència en entre el Japó de les grans ciutat i el rural, sobre tot en el ritme de vida, en el rural, evidentment, tot ell molt mes tranquil amb obsessió per no perdre la identitat, malgrat no renunciar al progrés.


Comunicació
Com que no els hi agrada que els molestin, ells ja no molesten a ningú, això que es molt positiu, també te les seva part negativa, doncs tenen veritables problemes de comunicació, hi ha gent enganxada al ordinador, vídeo-consola, jocs a màquines en establiments públics, el que te més adeptes es el Pachinco i un llarg etc d’accions individualistes, es un dels països amb mes alt índex de suïcidis.


En moltes cantonades hi ha nois de lloguer (no penseu en gigolos, sexe no n’hi ha), ja els veus arregladets, pentinat manga, amb bossa a l’ombro ) que els lloguen les noies per anar a passejar i parlar, res mes. També lloguen gossos per anar a passejar-los, locals que lloguen gats per poder acariciar-los i altres excentricitats (per nosaltres) que desconeixem.
Totes aquestes apreciacions son personals, i superficials, doncs al no poder parlar japonès ni amb japonesos, tan sols d’ on ets, que se n’interessen molt i els hi fa molta gracia, no pots aprofundir una mica més tal com ens agradaria.
Es un viatge que preparant-ho una mica, el pots fer pel teu compta sense cap problema. Tot esta ben indicat en Japonès i Anglès. L’anglès el parlen menys del que ens pensem , però hi ha un llenguatge universal que es el dels signes i aquest no falla, ells sempre hi posen bona voluntat, es bo aprendre quatre paraules , això sempre ho agraeixen:
Perdoni, disculpi Surimasen
Bon dia (serveix per tot el dia) Konichiwa
Bona nit (quant ja es fosc) Konobanwa
Moltes gràcies Arigato Gosaimasu
Adéu Sayona

Per viatjar pel Japó pel vostre compta, es imprescindible, doncs els transports son molt cars, no es pot comprar al Japó, s’ha de comprar a l’estranger i tan sols es per turistes.
Jo el vaig comprar a:
Es pot comprar per 7, 14 o 21 dies. Serveix, no tan sols per el tren, es pot fer servir per tots els transports de l’empresa JR, que es majoritaria:
Tren i tren bala per tot el Japó, Linia de metro Yamamote a Tokyo (Es circular i passa per tots els barris més important), algunes lineas d’autobus en determinades ciutats, barco per anar de hirishima a la illa de Miyajima.

COST DEL VIATGE SORTIDA 13 JULIOL I ARRIBADA 30 DE JULIOL 2010
Tot seguit informaré del costos del viatge per grans capitols, sense detall, doncs no porto la comptabilitat de les despeses de les vacances al detall, però si els grans blocs i el total es correcta.
Abans he de dir que al final, va ser el cost total, més barat del que inicialment vaig pressuposar, això va ser possible per tres raons:
-El avió el vam agafar amb 4 mesos d’antelació, 6 mesos abans anava mirant preus. Vam triar els dies que millor sortia de preu (Podia marxar des del 12 de juliol al 12 d’agost) de sortir el 13 de juliol a finals de juliol canviava el preu mes d’un 40%. Per tant, primera qüestió, afinar els dies.
-El Hotels el vaig triar i reservar per internet, i tots van ser modestos, però això no us ha de fer por, tots son nets, arreglats, amb tots el serveis i amabilitat desbordant. Un altre factor que vaig tenir en compta a l’hora de contractar va ser, que estiguessin a prop de l’estació, per poder anar-hi a peu, es molt còmode.
-El menjar va resultar ser molt mes barat del que em pensava.

COSTOS PER A DUES PERSONES.
Vol Lufthansa sortida dia 13/30 juliol 1.424,44 €
(Barcelona Frankfurt/Narita i tornada)
JR pass 803,00 € 45.000 Y
Hotels:
Sakura Hotel Ikebukuro a Tokyo (7 dies) 562,28 € 63.000 Y
http://www.sakura-hotel-ikebukuro.com/hotel_location.php
Hotel Domi in a Nagoya (1 dia) 80,67 € 9.000 Y
in-nagoya@dormy-hotels.com
Rickshaw inn a Takayama (Ryogan)(2 dies) 213,33 € 23.800 Y
http://www.rickshawinn.com/e/access.html
Hotel Econo a kanazawa (1 dia) 84.67 € 9.450 Y
http://www.japanhotel.net/data/status_form.asp
Hotel Econo in a Kyoto (4dies) 287.58 € 31.780 Y
http://www.econo-inn-kyoto.com/
Hostel Hana a Hiroshima (1 dia) 68.89 € 7.800 Y
http://hiroshimahostel.jp
Regals amb VISA 113.32 € 12.605 Y
(Cal tenir en compta que al japó en general prefereixen el cash i hi ha llocs de “only cash”)
Diners amb efectiu 2.103.18 € 225.000 Y
(Aquets diners en efectiu van servir per pagar els menjars, entrades a temples i al altres llocs, transports no inclosos en el JR pass i algunes compres i regalets, poca cosa).
TOTAL LES DUES PERSONES 5.741,36

Webs recomanades per visitar:
Una buscada en el google, es insuperable
http://www.viajeajapon.com/first.htm
http://www.destinosasiaticos.com/
http://www.jjtour.es/
http://www.tuaregviatges.es/asia_japon.html
http://locurajapon.com/
http://japo.catsub.net/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *